Baptistkirken på toppen
Begivenhder og årstal
Frederikshavn Baptistmenighed blev stiftet den 5. okto-ber 1860 og består i dag af Frederikshavn Baptistkirke og Skagen Baptistkirke.
Menigheden har sit udspring fra Aalborg, Hals og Jetsmark baptistkredse, og talte ved stiftelsen 162 med-lemmer. I årene fra 1869 til 1901 drev menigheden sko-ler - i 1887 seks skoler med 4 lærere og 2 lærerinder. Menigheden trivedes og etablerede siden kredse i Ska-gen og Jerup. I 1901 blev menigheden delt første gang, og der etableredes en ny, selvstændig menighed i Sæby, der ved stiftelsen talte 131 medlemmer. Menigheden deltes igen i 1934, hvor Sindal menighed stiftedes med 182 medlemmer.
Menigheden købte et lille hus i Nørregade nr. 15 i Frederikshavn som sit første samlingssted. Her blev møderne holdt de første år efter købet, men det blev hurtigt klart, at det var for lille til formålet. Der blev forsøgt udvidelser, bl.a. anskaffede man en større sal i Søndergade 20. Her blev Baptistsamfundets årsmøde afholdt i 1895 med en årsmøde-afslutning i Plantagen, men man savnede en rigtig kirke, og denne stod færdig i Asylgade i 1896. Den er senere udvidet og moderniseret adskillige gange, sidste gang i 2013, hvor kirkesal og menighedssal blev renoveret med nye farver og ny udsmykning.
I Jerup var der blevet drevet mission siden menigheden blev stiftet, men først i 1880 blev der afholdt regelmæssige møder. 1923 var kredsen i Jerup blevet så stor, at man byggede en kirke på Skagensvej nr. 470. Den var rammen om gudstjenester og et stort børnearbejde. Den første spejderkreds i Jerup blev stiftet omkring 1944. Den holdt til i kirken indtil 1988, hvor menigheden arvede et hus på Skagensvej 468, som blev indret-tet til spejderhus. Kirken i Jerup blev solgt i 1998 og spejderhuset blev solgt i 2021.
I 1939 kom så turen til kredsen i Skagen,
hvor kirken byggedes på Kappelgangen nr. 5.
Her var der ligledes mange aktiviteter, og i
en periode både spejder- og juniorarbejde,
men det blev indstillet omkring 1958. I dag
bruges huset til gudstjenester og
menighedsarbejde.
Personligheder
Ove Christensen var født i Rimmen i 1830 og var skomager, bosat i Strandby i 1865, og ansat om forstander i menigheden fra 1860 til 1878, - ” han var streng og nøjeregnende med kravene til både sig selv og andre i menigheden, og det var ham en stor lidelse, når noget urigtigt skete. Han kunne rive sit tøj i stykker af harme og sorg herover. Menighedstugten var yderst streng i hans tid, hvilket førte til forholdsvis mange udelukkelser. Han var en ret ubøjelig natur”
Lærer Conrad Harald Holm, Bangsbostrand, sluttede sig til menigheden ved dens oprettelse, og blev prædikant. Menigheden var fattig, og forstander Ove Christensen måtte have halvdelen af sin løn fra Baptistsamfundet. For at opretholde livet drev Holms hustru en lille træhandel og marskandiserforretning i Bangsbostrand. Men da hun ikke ville lukke forretningen om søndagen blev Holm udstødt af menigheden og måtte efterfølgende friste livet som kontorist på Herredskontoret.
Knud Rønne Hansen, der var præst i menigheden fra 1987 til 1992, indledte en af sine første gudstjenester i Jerup ved at fortælle, at han var så glad for, at han var kommet til sådan en gudfrygtig by som Frederikshavn. Han fortalte, at han var kommet ind i en forretning i Frederikshavn, hvor der stod et stort skilt på disken. På skiltet stod "Vi tror på Gud". Det glædede ham meget, indtil han kom lidt tættere på. Nedenunder stod der med mindre skrift "Alle andre skal betale kontant".
Om Baptister
--- i 1850 blev der fortalt:
Mange vanærende rygter gik der om de hellige i Jetsmark. Deres gryder kunne koge uden ild, deres brød satte de i en kold ovn for at bages, og meget mere, som var værre
Vendelboerne er et meget uvi-dende og forfaldent folk i hen-seende til religionen; men det er stærkt i indbildning og ugu-delighed, saa den Hellig Aand maa arbejde længe på disse magre agere, førend de bære no-gen ret frugt.
Ove Christensen, ca. 1862
- fra den Frederikshavnske menighed spørges: Tør man efter 1. Tim. 3 be-skikke en Broder til Lærer, hvis Hus-tru er Vantro?
Det oplystes af Købner, at Skriften ik-ke taler om deres Hustrur.
Ove Christensen (Frederikshavn) an-befaler, at Konferensen tager den Be-slutning, at ingen, der drikker Bræn-devin, bør optages i Menighederne.
Anbefaledes! -
- fra Baptisternes Årbog 1868
- om Orgelspil og Lign. i møder: "Nogle have lige saa meget imod Musik, som imod at drikke Bræn-devin" -
- fra menighedens protokoller 1880
- for nogle aar siden havde Afgangen særlig sin Grund i Udelukkelse; nu, derimod, forekomme kun faa Tilfæl-de, hvor Menigheden ser sig forplig-tet til at udøve denne sørgelige, men Nødvendige, Tugt. Vel kunde Grun-den til denne Forandring ogsaa søges i, at der nu bliver taalt mere Synd og Verslighed i Menigheder end før - vi haabe dog, at dette ikke er tilfældet -
- fra bladet Evangelisten, Konferens-beretninger, 1890
- Frederikshavns Menighed tæl-ler blandt sine Medlemmer ikke saa faa intelligente og alvorlige Brødre -
- fra "Rejseindtryk" af P. Olsen, 1892
...som det vil være de fleste bekendt, blev Br. Morten Jørgensen idømt en Bøde for at have sunget Salmer og holdt Bøn ved en Begravelse paa Torslev Kirkegaard. Sagen vakte ik-ke ubetydelig Opsigt, ogsaa uden for vort Samfund, og en del af Dags-pressen, som bragte den paa Omta-le, stillede sig på Br. Jørgensens Si-de...
...Bøden beløber sig med Sagsom-kostninger til ca. 96 Kr. Naar vor Me-nighed vil give et Beløb, der svarer til 3 Øre pr. Medlem, vil ovennævnte Sum indkomme...
... til Br. M. Jørgensens Sagsomkost-ninger er hidtil modtaget følgende Bidrag: Vandløse 8,00; Nyrup 2,00; Hals 2,50; Saaby 3,00: Bornholm 15,00. Tilsammen 30 Kr. 50 Øre...
- fra menighedens protokoller 1894